Lokakuun alussa alkoi Siirappiraiteen peruskorjauksen kiskotusvaihe. Aikaisemmin viime vuoden ja tämän kesän aikana oli purettu ratalinjan vanha kiskotus ja tasattu ratapenkka Humppilan tieltä Siirappitehtaan aitaan saakka.

Kiskotustyöt käynnissä Siirappiraiteella. Kuva: Jaanus Tori
Kiskotustyöt käynnissä Siirappiraiteella. Kuva: Jaanus Tori

Kiskotusta on nyt tehty vajaat 100 m Humppilan tiestä laskien ja tämän syksyn aikana on säiden niin salliessa tarkoitus tehdä vielä noin 250 m lisää. Tällöin rata olisi kunnostettu Siirappitehtaalle saakka.

Rataa rakennetaan siten, että kiskon mitalle (20 m) rataa jaetaan ensin ratapölkyt sitä varten tehdylle hiekkapedille. Tämän jälkeen kiskot siirretään paikalle ratatyövaunua käyttäen. Sen jälkeen kisko kiinnitetään pulteilla jo valmiiseen rataan ja kiskon alle laitetaan aluslevyt. Lopuksi kiskot naulataan puisiin ratapölkkyihin. Yhdelle kiskonmitalle tulee 29 ratapölkkyä.

Kiskojen naulaamisen jälkeen rata vielä sorastetaan ratapölkkyjen ulkoreunoista. Myöhemmin, talven jälkeen, rataa tullaan vielä oikomaan ja tämän jälkeen tehdään lopullinen radan sorastus.

Ratatöiden vuoksi työjunia liikkuu lähes päivittäin Minkiö-Jokioinen rataosalla ja myös toisinaan Minkiö-Humppila rataosalla, joten tasoristeyksissä on hyvä olla varuillaan ja katsoa, että junaa ei ole tulossa!

Siirapiraiteen pää loittonee Humppilantiestä. Kuva: Jussi Tepponen 9.10. 2015
Siirapiraiteen pää loittonee Humppilantiestä. Kuva: Jussi Tepponen 9.10. 2015